Валенсия - модернизъм и класика

Първата асоциация е пъстрота, ярки цветове и много, много красива архитектура. Попаднете ли във Валенсия, гарантирано ще ви болят краката, ако сте избрали да се движите пеш. Но пък това е най-удачният начин, ако искате да разгледате всички красоти на града.

Първо, разбира се, трябва да изберете къде да отседнете. Ако не ви се харчат много пари и не ви притеснява да спите с още някого в стая, естествен избор е хостелът Red Nest, разположен в близост до старинната централна част на Валенсия и съвсем удобен за достигане с метрото. Стаите разбираемо не предлагат лукс, но пък имате легло, чиста баня, удобна кухня, снабдена с всичко необходимо дори да готвите и.... много симпатичен бар с излаз на покрива. Ако сте по-общителен, гарантирано ще се запознаете с хора from around the world, а ако не сте, безплатният Wi-Fi интернет ще ви осигури приятна компания.

Покривът на Red Nest преди дългата обиколка
Дългата ви разходка ще започне от булеварда "Кайе де ла Пас" (Calle de la paz), за да стигнете до самото сърце на стария град - великолепния площад Пласа де ла рейна (Plaza de la Reina).
 
Plaza de la Reina
Plaza de la Reina
Никой няма да се учуди, ако се влюбите в мястото. Там си дават среща типичната за Валенсия живописност - всички околни сгради са изпъстрени с мозайки от миниатюрни керамични плочици в ярки цветове, допълнени от колоритни градинки с цветя, които неминуемо ви създават настроение. Гледката е допълнена от мъничко пазарче за сувенири, на което можете да намерите идеалните подаръци за близките си под формата на типичните валенсиански грънци и всякакви други дребни нещица. И все пак "Площадът на кралицата" не би бил толкова впечатляващ, ако над него не се извисява осанката на внушителна готическа катедрала - La Catedral de Valencia.

La Catedral de Valencia - Portal de los Apostoles
Зданието е духовен център на Валенсия с вековна история. Пищната постройка е представител на няколко архитектурни стила. Построена през 13 век върху основите на ислямска джамия, катедралата е преминала през различни етапи на дострояване и съчетава елементи на барок, готика и неокласически стил. В зависимост от коя страна човек ще я погледне, лицето й винаги е различно.

La Catedral de Valencia

Изключително впечатление създава построената във формата на октагон кула El Micalet, смятана за символ на Валенсия. Мнозина туристи се опитват да се изкачат по стълбите до върха, но... предизвикателството е огромно. Признавам си, че аз лично дори не се и замислих да пробвам.

El Micalet
El Micalet през нощта
И все пак, външният изглед на La Catedral подсказва много малко за онова, което ви очаква вътре. А то може да се опише само по един начин - спиращо дъха! Такова великолепие, каквото крие зад стените си тази катедрала, вероятно може да се види на много малко места по света. Отделете си поне час и половина време, за да разгледате вътрешността на постройката. На входа, след като заплати таксата за влизане, всеки посетител получава карта на катедралата и по желание може да си вземе аудио гид, който разказва за всяка ценност. А скъпоценности в  La Catedral de Valencia далеч не липсват.

Корабът на катедралата
Олтарът
Вътре се пази едно от трите официално признати копия на Светия граал, изложено в нишата на специално създаден параклис. Разбира се, любопитната ми натура веднага се зачуди как точно има копие на нещо, което никой не е виждал и не знае какво е, но... това да си го обясняват духовниците. :)
Параклисът на Светия граал
Копие на Светия граал
Параклис на Светия граал
Катедралата на Валенсия възприех по-скоро като музей на религиозното изкуство, преливащ от злато, мрамор, картини, сред които два оригинала на Гоя и най-старото живописно платно в Испания, скулптури, пластики и религиозни предмети. Неминуемо вътре има саркофази на покойни духовници и дори реликви на местни светци. 

Ръката на San Vicente Martyr, патрон на валенсианската общност
Успение Богородично
Във Валенсия има още една религиозна сграда, която не бива да пропускате да посетите. А и не мисля, че има как, защото Basilica de Virgen de Los Desamparados е залепена за La Catedral de Valencia. Базиликата е доста по-малка по размери и много повече прилича на храм, за разлика от Катедралата. Тя се смята за една от първите бароково постройки в Испания и във вътрешността и се пази изключително ценната скулптура Virgen de los Desamparados - покровителката на Валенсия. 

Virgen de los Desamparados
Попаднахме вътре по време на служба и за да не смущаваме богомолците, приседнахме тихо на претъпканите скамейки. И тогава погледът ми попадна върху нещо изумително - куполът! Отвътре той представлява невероятна спирала от изображения, символизираща Небесата! Усещането при взиране е неописуемо, дано от снимката придобиете поне малка представа! 

Куполът на Basilica de Virgen de Los Desamparados
Ако сте се преситили вече от блясъка на религиозните здания и скритите им съкровища, можете да поседнете край прохладния фонтан на площад Plaza de la Virgеn или да се отправите за похапване към Horchateria de Santa Catalina,  за чиито вкусотии ще ви разкажа някой друг път.


Коментари

Популярни публикации от този блог

Пътуването до Гърция с автомобил - какво трябва да знам?

Пътуване до Охрид

Хърватска - приключение на колела