Пътуването до Гърция с автомобил - какво трябва да знам?


Ако ви предстои за пръв път да отскочите до южната ни съседка с кола и сте от хората, които много държат да знаят какво ги очаква, попаднали сте на правилното място.

Тази година взехме решението да сменим обстановката и като много други да отидем на море в Гърция. Разбира се, подготовката на пътуването започна отрано. След като си избрахме мястото за почивка (за Камена Вурла ще ви разкажа в следващ пост), трябваше да направим всичко необходимо и да съберем максимално много информация от приятели какво ни чака.

Не е изненада, че се натъкнахме на доста интерпретации от типа "чувал съм, че", които впоследствие се оказа, че нямат нищо общо с действителността. Какво обаче наистина трябва да знаете за пътуването с автомобил в Гърция, за да бъде почивката ви весела и приятна:

1. Погледнете задължително дали сте преминали годишен преглед, за да не се озовете в нашата ситуация да бързате в последната седмица. :) Имайте предвид, че ако наскоро сте сложили газова уредба на колата, също като нас, приключението може да се окаже по-голямо от очакваното. Първо трябва да минете задължителен преглед на самата газова и след като ви залепят стикер и си платите една приятна сума от около 80 лв., можете да отидете на стандартния ГТП. С нас се случи точно така, но закони... какво да се прави.

2. Огледайте и кога ви изтича застраховката на колата, защото за тази гръцка разходка задължително трябва да си имате валидна зелена карта.

3. Изровете от документацията си големия талон на любимата ви каляска, защото в Гърция задължително трябва да го имате в себе си. Тук отново за шофиращите на газ - до 3 години след поставянето на газовата уредба, трябва да си смените големия талон и в него да е указано, че колата ви е на газ. Не ни проверяваха в Гърция, но е предпоставка за проблеми, ако ви спре полицията.

4. Съветът ми е преди да тръгнете, да си направите застраховка за пътуване в чужбина. Вие определяте за колко време да е валидна - обикновено се взима срока на престоя. Не е никак скъпо, но може да ви спести главоболия. Има опция да я сключите дори преди преминаването на границата, има пункт на застрахователно дружество там.

5. За да е пълен наборът от документи, ние си извадихме и европейска здравна карта, така де, нали сме граждани на Европейския съюз. Не е задължителна, но е желателно да я имате, ако нещо се случи. Изкарването е напълно безплатно, а валидността ѝ е 1 година. На страницата на ЕЗОК можете подробно да се информирате какво представлява и къде да я заявите.

В тези пет точки приключваме с необходимите ви документи за пътуване в Гърция. Но не изчерпваме темата какво още трябва да знаете.

Всяка страна си има свои закони и тяхното непознаване е проблем само и единствено на посетителите ѝ, но не и на контролните органи. По отношение движението по пътищата, навярно сте чували вече от познати, че глобите в Гърция за нарушения са страшни, а полицаите се заяждат за всичко, защото "сме българи". Истината е, че никой няма да ви създава проблеми, ако се придържате към правилата. Заявявам го смело, като човек, който премина континенталната част на "съседката" в страх от чичко полицай.


Пътят ни беше предимно по магистрала, а за гръцките магистрали мога да кажа само хубави неща. Асфалтът е толкова добър, на моменти чак да му стане скучно на човек, че няма една неравност по пътя, както у дома. :) Обозначенията са перфектни, даже на планински път без една светлинка и при поредица от завои, на които си поглеждаш задния номер, се вижда идеално. На много места има отбивки, с обществени тоалетни. Нещо, за което изключително адмирирам гърците. Ограниченията на пътя са ясно обозначени със знаци и трябва да се спазват, макар че местните никак не се вълнуват от многото камери по пътя и си карат по собствени правила. Да знаете, че не са много добри шофьори, даже никак. :)

Най-неприятното за свободните ни души и абсолютно задължително зло са тол таксите. От тях няма измъкване, знаете поговорката "неизбежни в този живот са само смъртта и данъците". Ще срещате пунктове приблизително през половин час. Не можахме да разберем по каква логика се определя таксата, защото на всеки пункт е различна. Варират от 1.20 евро до 3.90 евро за преминаване на участък. По пътя от  Кулата-Промахон до Атина има общо 12 тол пункта. Сумата в едната посока за всичките възлиза на 33.05 евро. Тоест предвидете си около 70 евро само по това перо от бюджета.

Имайте предвид, че от магистралата трудно ще достъпите бензиностанциите. Те са отделени чрез локални, за да не се нарушава движението. И не са много на често, много от тях не работят вечер. Тъй че - следете си горивото и гледайте да не оставате без такова. Особено ако шофирате на газ, защото на много места няма газоколонки. Тук е моментът да спомена, че както и у нас, цените на горивата варират с около 10 до 15 евроцента. Газ заредихме на цени от 0.72 евроцента (в Атина) до 0.89 евроцента. Подобно е и за бензина, който е около 1.30 до 1.50 евро.

Нещо важно - в Гърция шофирате на изключени фарове през деня. Единствено в тунелите трябва да включите светлините, а след излизане да ги изключите. За да не забравите за това правило, на всеки тунел има напомнящи табели. Ако ли не - вземете си "Миме", т.е. навигатор на дясната седалка, да ви напомня.

Що се отнася до автомобила ви - в Гърция не бива да има теглич, тъй като се приема за незаконен ролбар. Това условие не важи, ако имате ремарке. Сред забранените предмети са такива, които служат за самоотбрана - палки, бухалки, ножове. Относно ножовете, имате право да носите само такива, които са предназначени за готварски цели. Информирахме се за това от много подробна статия на СБА, препоръчвам да я прочетете преди да тръгнете на път.

Тъй като в южната съседка все още има ограничения за ползването на банкови сметки, повечето хотели приемат само кешови плащания. В магазините има пос терминали, но не видяхме някой да плаща по този начин. Мит е, че рядко има банкомати, но не очаквйте да ги видите на входа на хипермаркетите, както в България. Обикновено се намират на места, където пише "τράπεζα", т.е. банка.


Сега вече сте готови да тръгнете на път. И да знаете - в Гърция хората са любезни, усмихнати и готови да ви посрещнат като най-скъпи гости. От вас остава само да си вземете доброто настроение, да поздравявате учтиво с "καλημέρα" (калимера - добro утро!) / "καλησπέρα" (калиспера - добър вечер!)  и да се насладите на почивката си. Bon voyage!


Коментари

Популярни публикации от този блог

Пътуване до Охрид

Разходка до Боянския водопад