Хърватска - приключение на колела


Ден четвърти 




     След нощната разходка из Трогир и естествено вечерята, нямах търпение да разгледам града и през деня. От прочетеното за него вече знаехме, че е на 24 км от Сплит. Историческият стар град е разположен на малко островче между континента и полуостров Ciovo и е основан през IV -  III в. пр.н.е. от гърците като в момента е под закрилата на UNESCO . За по-любознателните повече исторически факти могат да се намерят на официалния сайт на града ( http://www.trogironline.com/history_culture.html ).
     И така утрото настъпи и дойде време за разходка из градчето. Но преди това не можеше да не обърнем внимание на...








Натоварихме багажа, защото трябваше да продължим към следващата спирка от нашата обиколка и се отправихме към града. Трябва да отбележа, че хотелът, в който отседнахме се намира на 7 км от града, на полуостров Ciovo в селцето Arbanija, като придвижването до централната част на града отнема не повече от 10 минути. Намираме място за паркиране и се отправяме  на пешеходна обиколка из Стария град .






Преминаването по моста си е забавно преживяване, особено когато в същия момент по него се движат коли. Все едно мини-земетресение, а причината е простичка - съоръжението се вдига, за да минат яхти или кораби.
Пристанището на Трогир

Плочи като тази не се демонтират, за да останат за поколенията














катедралата "Св. Лаврентий"

Вратата на майстор Радован

Северната порта с пазителя на града Св. Иван







Крайбрежната улица



Крепостта "Камерленго"



Входът в крепостта ще ви струва 50 HRK







След два часа и половина си вземаме довиждане с малкото градче и тръгваме към Дубровник. Излизането ни от града  обаче беше затруднено заради катастрофа, като колоната се движеше бавно и протяжно... Следвайки указанията на GPS-а тръгнахме по стария път като след около 40 минути  достигаме Сплит и тук, вместо да  се включим в магистралата се отклоняваме по път №8 според наставленията на компютъра. Ако искате да видите крайбрежието на Хърватска, в продължение на повече от 230 км това е вашият маршрут. Единственото неудобство е, че нямате шанс да се движите с повече от 60 км/ч предвид на многото населени места, през които се преминава. 

    С идеята да спестим време, търсим първата отбивка за качване на магистралата, което определено се оказа грешка. Освен удължаването на маршрута (върнахме се повече от 12 км назад до Sestanovac)  се оказа, че А1 свършва само след 41 км при изход Vrgorac. Цената за удоволствието да се движим по нея струваше 23 HRK. Последва сравнително тежък и дълъг преход, през който освен, че видяхме дълбоката хърватска провинция, трябваше да прекосим два пъти планината, за да се върнем в крайна сметка отново на път №8, по който достигнахме до граничния пункт Klek, през който се влиза на територията на Босна и Херцеговина и коридора Неум.



 Прекосяването на осем километровата зона включва и преминаване през едноименния град Неум и става за не повече от 15 минути. Ние обаче трябваше да почакаме, тъй като веднага след преминаването на граничния контрол кипеше строителство на нов път и се налагаше фадроми да разчистят падналите на платното скални отломки.






 Последва отново преминаване на границата при Zaton Doli и пак сме на хърватска територия. До Дубровник оставаха около 65 км. Наложи се да направим второто зареждане с гориво на вече познатата ни верига INA. Зареждането беше за 34,40 л дизел, като цената за литър беше вече 10,03 HRK или общо платената сума беше в размер на 345.03 HRK. След още час достигаме до града, но предвид на това, че нощувката беше в близкото Млини, продължаваме към него. 

Последва бързо разопаковане на багажа и след кратка почивка се отправяме към близката автобусна спирка, откъдето с линия  №10 се върнахме в града. Билетът струваше 15 HRK на човек.





 Веднага след отбивката за влизане в града шофьорът извика : "Oooold tooown" . Трябваше да слезем, но благодарение на моята разсеяност, пропуснахме спирката и се наложи да стигнем до следващата , която беше на около километър по-надолу. Е, повървяхме си в обратна посока, но пък видяхме университета на Дубровник, който в другия случай вероятно щяхме да пропуснем и след около половин час се озовахме пред вратите на стария град .



Коментари

Популярни публикации от този блог

Пътуването до Гърция с автомобил - какво трябва да знам?

Пътуване до Охрид

Хърватска - приключение на колела