31 - ви Силистренски пехотен полк - продължение 12

  На 27.03. се получава заповед в дивизията, усилена с девет артилерийски поделения, 2-ра и 3-та бронеизтребителна дружина, 417-ти противотанков полк и 31-ви артилерийски дивизион РС /катюши /, на 29.03 да атакува по фронта кота 159, Надкорпад, да пробие отбраната на немците от югозапад край Надкорпад до гората Мориц Ерде. След това да задълбочи успеха си в посока Сабаш, Шомодсоб като разположи главните си сили в южната половина на полосата, за да обедини усилията си с 10-та пехотна дивизия. Освен това 12-та дивизия трябва да помага вдясно  на 57-ма армия като унищожава съпротивите по разграничителната линия. Даден е участък с граници от север : Кадаркут, Кишбайом, Алшошегед, Инке; от изток Нагканижа и от юг Мике, Надкорпад, Етвешкони, Шомодсоб, Ихарошберен и Шомод сент Миклош.* В първият ден дивизията трябва овладее линията Алшошегед - Шомодсоб, а през втория с. Инке и западния край на гората Алшо Ерде. 
     Командирът на дивизията решава да настъпи като основния удар е в посока Сабаш, Шомодсоб. В първи ешелон са 32-ри и 46-ти полкове, а във втори 31-ви полк, който трябва да се движи зад 46-ти пехотен полк, за да подкрепя двата първоешелонни полкове или да ги задмине и да проникне в дълбочина в посока Етвешкони, Шомодсоб.*
     Разузнаването донася, че участъкът между гората Мориц Ерде, воденицата Мориц, чифлика Пепош и югозападния край на Сабаш се отбранява от слаби части на противника, но е миниран. Полето обхваща 4-6 м широчина и 600 м. дължина. 
     Противникът е минирал подстъпите към позициите си и се налага внимателно да се разузнае отбранителната му система. За целта е заповядано на второешелонните дружини от 32-ри и 46-ти полкове да настъпят в 01:00 ч. на 29.03. като предни отряди и при среща със слаби части да продължат на запад, докато установят отбранителна линия на основните сили. При положение, че позициите са опразнени, първоешелонните полкове да настъпят в указаните полоси по допълнителна заповед. 
    В 01:00 предните отряди започват настъплението си. След тях, в 01:45ч останалите дружини от двата полка започват разчистване на минните полета пред изходната позиция за настъпление. В 02:45 ч. идва донесение, че няма съпротива, но предните отряди настъпват бавно поради многобройните препятствия. Около 04:00 ч. 1-ва дружина от 32-ри полк преминава първите противникови окопи, а 2-ра дружина от 46-ти полк преминава реката при Белше на север от 1-ва дружина на 31-ви полк. Започва по-сериозна съпротива особено срещу 1-ва дружина от 32-ри полк в западния край на Сабаш. Към 06:00 ч. дружината разминира полето, преминава гората Мориц Ерде и Сабаш. 2-ра дружина от 46-ти полк продължава настъплението си без особена съпротива. Става ясно, че немците са се оттеглили на запад и контактът с основните им сили е прекъснат. 
    Полковете настъпват бързо и към 10:30 ч. достигат пътя Кишбайом - кота 146 - Сабаш - чифлика Белеш. Два часа по-късно към 12:30 ч достигат кота 146 - Имрехаза - Белехаза в първоначалния си ред. Настъплението продължава бавно и около 17:30 ч. първоешелонните полкове стигат чифлика Белеш, кота 142 и западния край на гората Уйпуста, а 31-ви полк достига линията Имрехаза - Белехаза. Противникът обаче се оттегля. На 30.03. в 00:00 ч полковете продължават настъплението си. За преден отряд е назначена 3-та дружина от 31-ви полк, която трябва да овладее кота 163 и да улесни завладяването на Шомодсоб. 
    "...Към 22:00 ч получих заповед дружината да настъпи през нощта и рано на разсъмване да атакува като бойна охрана на дивизията кота 163 и след това гр. Шомодсоб. Тежка задача. Нощно време, чужда територия, неразузнат противник, кална и прерязана с водни канали, да се изнеса и на разсъмване на атакувам кота и град. Взех двама водачи унгарци с мен напред, дружината след мен и със строгото предупреждение, че ако не ме изведат на кота 163 имам три куршума в пистолета си, двата за тях, третият за мен. Тръгнахме при пълно неясна обстановка, но със силна вяра в изпълнение на тази особена заповед. Кал - мочури от дъжд, канали като реки, силна роса, намокрени до коленете, неспали, уморени с посинели бузи и атака.... Напред на нож. Изненадах противника. Залових пленници - унгарски офицери и войници. От тук изпратих офицерски патрули - подпоручиците Бешков и Гуржев към Шомодсоб, които ми донесоха ценни сведения за противника. Към 06:00 ч атакувах гр. Шомодсоб и го овладях... "**
     Пак поради неустановена връзка с щаба, дружината дава скъпи жертви. Съветската авиация я бомбардира след влизането й в Шомодсоб.
    На 31-ви пехотен полк е поставена задача да настъпи на 30.03. в стика между 32-ри и 46-ти полкове към кота 163, зад трета дружина като образува пробивния клин на дивизията, който да проникне в дълбочина и да съдейства на 46-ти полк за превземането на Шомодсоб, като го обходи от север. Но 3-та дружина вече е в града. Пленен е полковник, който дава ценни сведения, потвърдени и от полковия конен разузнавателен взвод. 
     На 30.03. привечер, полкът спира пред линията "Маргит", посрещнат от картечен огън. Особено силно е обстрелван левия фланг на 2-ра дружина. Силистренци започват да се окопават. 
     Изграждането на линията "Маргит" започва още след неуспеха на немците при Сталинград. На 22 09.1944 г. немското командване започва строежа й. За командващ е назначен генерал Рудолф Конрад, бивш командващ на  планинските войски . В изграждането на съоръжението участват както унгарски и немски войници, така и голям брой цивилно население. Така германците изграждат своята най-мощна отбранителна линия в Унгария. Представлява укрепление от два защитни вала с тактическа дълбочина 16-20 км, с множество железобетонни укрепления и телени заграждения. Простира се от Будапеща до Барч. Основното й предназначение е  попречи на настъплението на съветските войски към Австрия и да защитава стратегически важните  нефтени полета около Зала.   
     Нощта на 30.03. минава в престрелки и разузнаване за противника. Тогава се получава и заповедта на 31.03.  след огневи налет полкът да атакува линията "Маргит" по фронта, кота 162 и кота 168, като след пробива да продължи на запад. Предстои тежък бой. Всички проходи са минирани, пространството пред позицията е обстрелвано от картечници и други оръжия. Много активна е картечница, обстрелваща постоянно фланга на 2-ра дружина и нанасяща й загуби. Командирът на дружината извиква при себе си кандидат-подофицера Костадин Костадинов от 6-та пехотна рота и му нарежда да я обезвреди. През нощта с трима свои другари той убива разчета на картечницата, взема я и се връща при дружината. 
     На 31.03. сутринта започва артилерийска подготовка за атаката. Полкът плътно приближава предния край на линията, атакува, но е посрещнат от картечен, минохвъргачен и артилерийски огън и не успява да пробие. Става ясно, че огневият налет е бил недостатъчен. Налага се втори, като за него е привлечена още една съветска артилерийска бригада, две тежки артилерийски отделения, 75 мм. бронеизтребителни роти и две 120 мм минохвъргачни батареи. Задачата му е да подготви атаката на 31-ви, 32-ри пехотни полкове и 299-та Харковска стрелкова дивизия. Започва колосална по размери подготовка. Всички батареи стрелят едновременно. Наоколо кипи от снаряди и мини. 
     В 15:30 ч. 32-ри пехотен полк достига телените заграждения, преминава ги и атакува противника. 31-ви полк също достига мрежите, но е спрян от силния защитен огън. Веднага след това обаче, прави проходи и навлиза в окопите на хитлеристите, но те вече са се изтеглили. Няколко часа след него пробива позициите вляво и 46-ти полк. 
     След пробива на 32-ри полк, 12-та и 299-та дивизии отхвърлят противника и проникват на 6-7 км в дълбочина. в позициите. До 20:00 ч. 31-ви пехотен полк прочиства отделните съпротиви и достига края на гората Алшо Ерде, където пренощува. 
                                                                                                        
                                                                                                         / следва продължение / 

* " Силистренци в Отечествената война 1944 - 1945 г. " Никола Ботев
** " Спомени на подполковник Симеон Драганов - командир на 3-та пехотна дружина " ОДА Силистра

Коментари

Популярни публикации от този блог

Пътуването до Гърция с автомобил - какво трябва да знам?

Пътуване до Охрид

Хърватска - приключение на колела