31 - ви Силистренски пехотен полк - продължение 9

     Предвид на обстановката и изясняването на задачите на полка, командирът полковник Ботев решава да отбранява участъка от 2-ра полоса на армията в направлението Кадаркут - Чекел - Надбайом към полосата на 299 -та Харковска стрелкова дивизия от изходно положение отсечената позиция Кадаркут - Мике и в направлението Кадаркут - Лабод - Надкорпад към полосата на 10-та пехотна дивизия, за да унищожи проникналите противникови части и да възстанови цялостта на отбраната на първоешелонните дивизии.*
     Тъй като съветската армия се явява основен противник на хитлеристите, те продължават да държат основните си сили на Източния фронт и да прехвърлят части от Западния фронт, където почти преустановяват съпротивата си срещу англо-американските войски.
     Цел на немското командване е да отхвърли войските на 3-ти Украински фронт и да изнесе отбраната си на р. Дунав, за да укрепи подстъпите към Австрия и част от Германия. Затова към края на февруари около езерото Балатон са прехвърлени от Западния фронт 6-та танкова армия, състояща се от пет танкови и две кавалерийски дивизии и 3-ти танков корпус съставен от две танкови и една пехотна дивизии. Между Балатон и р. Драва е съсредоточена 2-ра танкова армия,  съставена от седем пехотни дивизии, а в района на Долни Михолец е прехвърлена армейска група "Е", състояща се от осем пехотни дивизии .*
     Към 02-03.03.1945 г. от данни на съветското разузнаване става ясно, че противникът е завършил предислокацията на частите си и се готви за настъпление. Немците извършват усилено разузнаване с боеве в полосите на 299-та стрелкова и 10-та пехотна дивизии . В следващите два дни се извършва разминиране от противника. Хитлеристкото командване си поставя за цел да атакува в направление Надбайом-Чекел-Капошвар, да разбие отбраната в стика между българската и съветската армии и с удари и в другите направления да обкръжи и унищожи 1-ва армия, и да изнесе отбраната си на р. Дунав. *
    През нощта на 05.03 срещу 06.03 немците започват своето настъпление едновременно в трите направления. В посока Надбайом, Капошвар с 58 разнокалибрени батареи, разположени около Надбайом, противниковата артилерия започва обстрел по позициите на 299-та стрелкова дивизия при селата Кишбайом, Яко, Чекел и по 10-та пехотна дивизия. На разсъмване се включва цялата артилерия. Става ясно, че се провежда артилерийска подготовка за бъдещата атака. Голяма част от оръдията обстрелват 299-та дивизия.
    В 07:45 ч. немците започват настъпление по целия фронт. Срещу 299-та дивизия те настъпват с две пехотни дивизии, една унгарска бригада и една танкова бригада.* Под прикритието на артилерийския огън те преминават предпозиционното пространство и достигат до първите окопи на дивизията. Започва ръкопашен бой, но противникът продължава настъплението си, успява да пробие предния край на отбраната и прониква в позициите в дълбочина.
    В 09:00 ч. в полка се получава заповед от дивизионния щаб за бойна готовност. В 11:00 ч командването получава сведение за пробив в полосите на 299-та стрелкова дивизия, както и че противникът се намира на 2,5 км източно от Надбайом, шосето за Надбайом, Яко и западно от чифлик Радего и чифлик Калище. Полкът, усилен с 3-то  гаубично отделение от 12-ти  дивизионен артилерийски полк, получава задача веднага да се изтегли към с. Чекел, където да мине под оперативно командване на командира на 54-ти пехотен руски корпус. Снабдяването продължава да е свързано с дивизията си.
     Дава се сигнал за тревога. В щаба се събират всички командири на полка. Във връзка със задачата полковник Ботев дава заповеди, полкът да настъпи по пътя за с. Чекел, да се развърне в западния край и да се подготви за контраатака по разработения по-рано вариант №1, да се маскира и да е готов за действие по допълнителна заповед.
    Полкът бърза да помогне на съветските части. Само след 45 минути той е вече на път. 1-ва дружина с гаубична батарея и минохвъргачната рота тръгва по пътя за Чекел, 2-ра дружина с останалите полкови подразделения и 3-то гаубично отделение по пътя Кадаркут - Чекел, а 3-та дружина по черен път от Мике за Чекел.
     Командирът заминава за щаба на 299-та дивизия в с. Гиге. Там той се среща с дивизионния командир генерал Трофименко.
    Дивизията е в тежко положение - една част е откъсната от ядрото в с. Кишбайом, без сведение и помощ за нея. Отбраната се извършва от два първоешелонни полка в състав от 320-350 души. Третият полк е в дивизионен резерв. Генерал Трофименко осведомява полковник Ботев:
    "Положението е много тежко и сериозно. Като въведе в боя свежи сили от дълбочина, противникът достигна линията Кишкорпад, 500 м южно от Яко, чифлик Радего, северния бряг на рекичката, чифлик Чурго, североизточната окрайнина на Кишбайом, кота 158. На фронта Яко, Кишбайом действат повече от две-три пехотни дружини на противника. До този момент на указания участък противникови танкове няма. Настъплението на врага на места е спряно, а на места доста забавено. Левофланговият 958-ми стрелкови полк води упорит бой с многократно превъзхождащ го противник и едва задържа линията от Чифлик Радего, южният бряг на рекичката, Кишбайом, кота 158. Както виждате, с един полк положението мъчно може да се поправи."*
     Полковник Ботев докладва, че полкът му е пълен състав, че духът на бойците е висок и те са готови да изпълнят всяка задача. Генерал Трофименко заповядва в 16:30 ч. да се контраатакува противника при чифлик Радего, ж.п. линията, чифлик Кеткереки, до вечерта да се възстанови отбраната на дивизията и да се влезе във връзка с частите в Кишбайом.*
     Вдясно от полка по шосето Чекел - Яко трябва да атакува 2/958 стрелкови полк, а вляво останалите два батальона. По това време 31-ви полк достига указания район.
    Полковник Ботев дава своите заповеди. Допълнителното 3-то гаубично отделение трябва да  извърши подготовката за атака с 15 минутен огневи налет от 16:15 до 16:30 ч. и да подкрепя настъплението на дружините от първа линия в посока Чекел, Надбайом.
    В 16:00 ч. полкът се подготвя за атака. Противникът забелязва раздвижването на поделенията и открива артилерийски и минохвъргачен огън. 2-ра пехотна дружина се развръща западно от Чекел до моста по черния път за Кишбайом. Още по' на запад е 1-ва дружина, а във втори ешелон в югоизточния край на Чекел се развръща 3-та дружина. Бронеизтребителната рота излиза на позиция между двата ешелона, а гаубичното отделение при 3-та дружина.
     Немците правят пробив в отбраната, но не успяват да разширят успеха си, защото съветските части се държат здраво и притискат фланговете им. Все пак врагът успява да превземе с. Яко.
                                                                                                           / следва продължение /

*"Силистренци в Отечествената война 1944 - 1945 г." Никола Ботев

Коментари

Популярни публикации от този блог

Пътуването до Гърция с автомобил - какво трябва да знам?

Пътуване до Охрид

Хърватска - приключение на колела