31 - ви Силистренски пехотен полк - продължение 6

     На 26.10 полкът настъпва отново след артилерийска подготовка. 1 - ва дружина стига до вр. Градище. Противникът не оказва съпротива и се оттегля на западния склон на височината, и когато веригите на дружината достигат склона немците откриват силен пушечен и картечен огън. Някои от войниците започват да се изтеглят, но останалите с командира на 2 - ра рота поручик Купенов продължават боя с ръчни бомби и стрелба. Колебанието у оттеглящите се бойци изчезва и те връщат , за да се включат отново в атаката. Врагът е принуден да се оттегли в гората западно от вр. Гурище. Височината е превзета и 1-ва дружина се закрепва там. 3-та дружина овладява височината източно от вр. Лисица. След като сломява отбраната й тя се приближава до противника, но не успява да овладее върха. 
     Надвечер немците контраатакуват десния фланг на полка на вр. Гурище с около две роти подпомогнати от албанци. 1-ва пехотна рота отблъсква нападателите и пресича опитите за възвръщане на позицията. 
    На 27.10. 31-ви пехотен полк продължава настъплението си. 1-ва дружина обхваща вр. Лисица от север и овладява височината северно от него. 3-та дружина настъпва фронтално и обхваща върха от юг. Достигайки до първите окопи, обаче, тя е спряна от огъня на немците и прекратява настъплението си. 
     След превземането на вр. Гурище и безименната височина, т.нар. Малка Лисица, се създават предпоставки за обхващането на противника около вр. Лисица. Командването решава на 28.10. в 06:30 ч. след двадесет минутна артилерийска подготовка полкът да атакува в района на върха и като обхване височината с 1-дружина от север и северозапад, и с 3-та дружина от юг, " да я овладее на всяка цена поне до обяд."*
     Цялата артилерия открива огън по отбранителните позиции на немците. Подготовката почти привършва, когато от десния фланг се чува сигналът за атака. 2-ра пехотна рота с командир поручик Купенов се впуска в атака с "Ура!". Целият полк последва примера й. Първа във вражеските  окопи е отново 2-ра рота. Противникът не издържа и започва да се изтегля към р. Качиколска, като изоставя съоръжения и припаси. Немците бягат надолу, преследвани от полка. Вр. Гурище и вр. Лисица са овладени напълно. 
     През това време артилерията извършва подготовка за атаката на 2-ра дружина срещу височината Гомур. Скоро и тя пада в български ръце. 
     След успехите си полкът получава задача да преследва немците в участък: от север кота 1020, хребета Чеповик, кота 986, Суви бунар и от юг: кота 1121, хребета Злат, кота 945, да атакува отбраната му по линия хребет Столова, кота 960, на която да се затвърди и след това да продължи да настъпва към Прищина.*
     На 29.10. 31-ви Силистренски полк продължава да настъпва през Голак планина, унищожава отделни съпротиви и до вечерта завзема района около коти 950 и 1020, и се организира за отбрана. Противникът губи важни височини и се укрепва на хребета Суви бунар, но по останалите направления се държи здраво, затова излизане на полка напред е много рисковано.
      Немците се стремят на всяка цена да задържат Прищина и за целта прехвърлят допълнителни части, за да подкрепят и усилят отбраната си. Предполагат се евентуални контраатаки срещу силистренци, които не закъсняват.
     На 30.10., хитлеристите атакуват през нощта 1-ва дружина и на места успяват да пробият отбраната й, но са контраатакувани и се връщат на първоначалната си позиция.  На следващия ден между 08:00 и 10:00 ч. се провеждат нови три атаки, отблъснати  от полка. Към 14:00 ч. настъплението е подновено. Немците атакуват коти 1020 и 690, на които е разположена тежкокартечната дружина. 1-ва пехотна дружина отбива две атаки около кота 1020, а до вечерта още четири. Атакувани са и 3-та дружина на кота 1015 и 5-та пехотна рота, охраняваща жандармерийската станция и десния фланг на дивизията.
     Немското командване прехвърля от Прищина нови части и ги концентрира около кота 1121.
     На 01.11. е атакувана 2/46 дружина, която се оттегля, а 5-та рота остава сама далече от полка. След като отбива три атаки и губи много хора, тя се оттегля при полка и оставя фланга на 12-та дивизия открит.
     Всички опити за превземане на кота 1020 обаче се провалят. 1-ва дружина води боеве в продължение на една седмица за запазването й.
    На 08.11. идват още подкрепления на немците. На 09.11. те атакуват от запад и юг с около две пехотни дружини, минохвъргачки и други поделения.  Противникът успява на места да влезе в първите окопи и преминава в ръкопашен бой. Резервните поделения контраатакуват и успяват да отблъснат немците на предния край на позицията.* След 15-20 минути врагът отново атакува този път срещу 3-та рота, понесла много загуби. Повече от една дружина успява да влезе в първата траншея. Отново избухва ръкопашен бой. 4-та рота контраатакува и успява да отхвърли немците на изходната им позиция. Не след дълго те атакуват позицията, опразнена от 4-та рота. Те успяват да проникнат в редовете на дружината. Преоблечени като български войници немците избиват бойци и командири от 1-ва дружина. Положението става все по-тежко. Помощ от полка не може да дойде, не е останала нито една рота в резерв. 3-та
дружина е в същото положение, атакувана от по-многоброен противник.
     1-ва дружина понася тежки загуби. Ранен е и попада в плен командира й подполковник Карамаждраков, загива помощник-командирът Янаки Ганчев, както и командирът на 3-та рота поручик Гигов.
     Командването се поема от поручик Кулеков от 2-ра рота. Дружината с подкрепата на артилерията и минохвъргачките се оттегля на резервната част на позицията.
     "Всички се бихме до последния патрон, до последния миг. Макар и с цената на толкова жертви, момчетата проявиха масов героизъм. Никой не обърна гръб на противника. В ония мигове, макар и тежко ранен, аз бях горд и спокоен...." - подполковник Карамаждраков .**
     След боя при кота 1020, 31-ви полк се укрепва на коти 690 и 950 и не позволява на противника да настъпи от изток. Трябва да се преминат последните препятствия по Голак Планина с върховете Султан тепе, Средор, Суви бунар, Столова. От билото се виждат Прищинското и Косовското полета, а отбраната им се осъществява от сборна дивизия.

* "Силистренци в Отечествената война - 1944 - 1945 г." - Никола Ботев
**"Железният полк" - Красимира Орлоева
                                                                                                    /следва продължение/
   
                                                                                              

Коментари

Популярни публикации от този блог

Пътуването до Гърция с автомобил - какво трябва да знам?

Пътуване до Охрид

Хърватска - приключение на колела