31 - ви Силистренски пехотен полк - продължение 5

     Използвайки гребена от вр. Лисица, противникът се организира и контраатакува върха с превъзхождащи сили. 7-ма рота, неподкрепена от другите роти и неуспяла да се организира добре за отбрана, не удържа на контраатаката и се оттегля на изходно положение.
     Благодарение на овладяването на вр. Гурище от 1-ва дружина става възможно атакуването на вр. Лисица от север и северозапад. 3-та дружина трябва да настъпи към върха с част от състава си по фронта, останалата част да го обхване от юг, а 1-ва дружина с 1-ва пехотна рота трябва да настъпи от север и северозапад като се яви във фланг и тил на немците. *
     Привечер артилерията и минохвъргачките започват артилерийска подготовка за атаката на ротите. Противникът нападнат от три страни не издържа и побягва. Вр. Лисица е превзет напълно. Нощта попречва на преследването и то е отложено за следващия ден. 
     На 20.10. 31-ви Силистренски полк подновява преследването на противниковите части в две колони: 1-ва дружина - дясна колона с посока вр. Сухо и кота 690, а останалите поделения с 2-ра дружина - лява колона по шосето за Прищина. Преодолявайки силна съпротива и тежък терен, полкът превзема вр. Сухо, кота 950, местността Пропащица и към 14:00 ч. достига с 1-ва дружина гребена на запад от кота 690, а с 3-та дружина кота 1020.
     Достигнато е дефилето на р. Качиколска. Съседните полкове, обаче изостават и фланговете на полка са оголени. През този ден германците контраатакуват 32-полк отляво и успяват да го отхвърлят назад. 46-ти полк също изостава. Това позволява на немците да си върнат вр. Лисица и с помощта на албански групи започват да нападат фланговете, артилерията и обозите на 31-ви  полк. При това положение полковник Векиларчев решава да спре преследването и да се подготви за кръгова отбрана около коти 951, 1020, 690, 950 до идването на 32-ри и 46-ти полкове и след това да продължи настъплението си.* Противникът се възползва от изолираното напредване на 31-ви полк и започва да прехвърля подкрепления от запад, от вр. Суви бунар и Прищина, за да го спре и унищожи. Същият ден германците подкрепени от две батареи атакуват полка от запад на изток. Атаката е отбита успешно, въпреки все още нестабилното му укрепване. Врагът прехвърля още части от Прищина и обкръжава полка. Стеснявайки пръстена си, немците успяват да се вклинят между 5-та и 9-та роти. Командирът на 3-та дружина полковник Драганов е ранен. Пресечената местност и гъстата гора затрудняват движението и от двете артилерийски поделения само една товарна батарея успява да открие огън по противника. По същата причина не могат да излязат минохвъргачната и бронеизтребителната роти. След раняването на полк. Драганов някои от войниците започват да се изтеглят. Тогава командирът на артилерийското отделение кап. Попов връща бойците и поема командването на дружината. Нощта прекратява боя. 
     На 21.10. битката става все по-ожесточена. С малки групи немците се опитват да се промъкнат през редовете на полка, за да действат флангово срещу поделенията. През деня 9-та пехотна рота отблъсква шест атаки, а 4-та рота четири.* Противникът не успява да се вклини в позициите на полка. Положението обаче става критично. Боеприпасите намаляват и са на привършване. Няма хранителни припаси, няма резерви и снабдяване поради изолацията на полка от дивизията и съседните полкове . 
     Командирът на полка решава да разкъса обръча и да се оттегли на изток към вр. Лисица, където да продължи действията си заедно с дивизията. 
     Започва подготовка за излизане от обкръжението. Към 20:00 ч. вечерта 2-ра дружина настъпва на изток, но е усетена от противниковите части, които откриват огън. Дружината атакува и пробива обсадата, след което заема позиция и осигурява изтеглянето на артилерията, обозите, 1-ва и 3-та дружини. 
     1-ва дружина се оттегля незабелязано по гребените северно от шосето и на разсъмване стига до района на вр. Градина. 3-та дружина оставя прикриващи части и се оттегля към вр. Лисица и вр. Мути вода. Сутринта тя достига до върха, атакува го от запад на изток и го завзема. По същото време пристига дружина от 32-ри полк, която сменя 3/31 дружина оттеглила се след това на вр. Мути вода. По-късно повече от две германски пехотни дружини настъпват по хребета Лимановик към кота 950, където се намира 2-ра дружина. Когато немците достигат шосето, минохвъргачната рота открива огън, който прегражда пътя за настъпление. В това време се изтеглят и последните части на полка. 
     След неуспеха на полка при кота 1020 дивизията остава да охранява района на вр. Градина, вр. Мути вода, Дубишевци и кота 952. Хитлеристкото командване продължава изтеглянето на войските си на северозапад. 
                                                                                                          / следва продължение /
* " Силистренци в Отечествената война 1944 - 1945 г " Никола Ботев

Коментари

Популярни публикации от този блог

Пътуването до Гърция с автомобил - какво трябва да знам?

Пътуване до Охрид

Хърватска - приключение на колела