31 - ви Силистренски пехотен полк - продължение 10

     В 16:30 ч. е даден сигнал за атака и полкът се понася напред. Противникът се смайва от вида на полето западно от Чекел, покрито от настъпващи бойци. Артилерията и минохвъргачките откриват огън срещу силистренци, но те продължават настъплението си. В боя се намесват картечниците, но и те са безсилни пред устрема им. Най-опасни са две-три тежки картечници и оръдия, които фланкират бойния ред на 2-ра дружина от чифлик Радего. Подпомагащата артилерия унищожава опасността. 
    Настъплението продължава. Редиците оредяват непрекъснато, но нищо не е в състояние да спре силистренци. Артилерия и минохвъргачки продължават обстрела на противниковите позиции. Стрелят и настъпващите войници. Врагът се обърква и стрелбата му става все по-рядка и неточна. В този момент отново се чува сигналът "атака". Силистренци се впускат срещу противника със затъкнати ножове. Българско "Ура!" оглася унгарската равнина. Немците не удържат напора и започват да се оттеглят към близката гора. 
     1-ва дружина напредва бързо и левият й фланг се вклинява далеч напред. 2-ра дружина напредва по-бавно, заради немската съпротива. Десният й фланг изостава и обхваща чифлик Радего и височината Кота 166. Артилерийски и минохвъргачен огън коси бойния ред на полка. Съседният съветски батальон не успява да настъпи, поради ожесточената германска отбрана в горичката източно от Радего. 
     Настъплението започва да забавя своя ход. Цялата артилерия на полка и минохвъргачната рота концентрират огъня си по противниковите части. Подпомогнат от точната стрелба, десният фланг на 2-ра дружина се придвижва напред, завзема чифлика и стига на километър западно от Яко. Съветският батальон също напредва след поделенията на дружината, но при достигането на южния край на селото отново е спрян от силната съпротива. Немските части в горичката се изтеглят предвид на опасността от обкръжаване от 2-ра дружина. 
     1-ва дружина напредва бързо към ж.п. линията, разбива отбраната й и унищожава бягащите немци. Тя се откъсва като оставя първите редици на 2-ра дружина на километър след себе си. Съседите й също напредват бавно. Това оставя фланговете й открити. 
     Командирът на полка вкарва в процепа между двете дружини 3-та дружина, която също настъпва напред, но е спряна от съветски подполковник, който й нарежда да премине в отбрана.* Полосата пред дружината е минирана. 
     Към 19:30 ч. 1-ва и 2-ра дружини достигат ж.п. линията за Капошвар и коти 168 и 160. Това е целта за деня. На тази линия боят продължава до вечерта. 
    Заповедта е изпълнена - отбраната е възстановена, пробивът е запълнен, а връзката между 57-ма съветска и І-ва българска армии отново изградена. 
     Полковник Ботев решава да спре настъплението на полка и да организира бойният му ред.** Уточнени са позициите, които трябва да заеме 31-ви полк, за да спре евентуално настъпление на противника. 
    1-ва пехотна дружина заема съветските позиции в западния край на с. Кишбайом, а 2-ра дружина е на 1,5 км на изток. 3-та дружина към полунощ заема позицията си при езерото на запад от Радего по пътя Чекел - Яко. Поделенията започват да се окопават. Поставени са охрана и секретни постове. Започва подготовка за отблъскване на предполагаема атака през деня или нощта. Тръгват разузнавачи. 
     Командирът на полка е поздравен от генерал Трофименко, който му казва: "Хороший полк, наш русский полк!"**
     През нощта на 06.03. срещу 07.03. немците прегрупират силите си. С около два пехотни полка, те смятат да унищожат 31-ви полк и да се врежат дълбоко в отбраната му.** Разчитайки на числеността си и на недобре укрепените позиции  около 05:00 ч. на 07.03. противникът настъпва срещу 2-ра дружина. 
     Без огневи налет, в боен ред той успява да стигне до първите окопи, но е забелязан от охраната и секретните постове, които откриват огън и го принуждават да спре. Бойците бързо заемат местата си. Започва близък бой, в който се отличава 2-ра картечна рота с командир подпоручик Златко Минев, разположена на запад от с. Чекел, на 300-400 м. от противника. Огънят на ротата спира немците и ги принуждава да открият на свой ред стрелба. Ротата е засипана от мини и снаряди. Започва тежък огневи бой, но всички бойци посрещат врага без страх. 
     В мартенското утро се отличава и картечният взвод на 6-та рота, заемащ позиция на височина западно от Чекел с командир подпоручик Стойчо Пенчев. Височината е важна, защото от нея е възможно да се наблюдават полковите позиции на запад от селото. Противникът се опитва да си я върне, но 6-та рота и взводът откриват огън по редиците му,   като му нанасят значителни загуби. По тази причина немците насочват всичките си оръжия към нея. Дадени са много жертви, две от картечниците замлъкват. Тогава командирът Пенчев с една от тях започва да коси противника, а 6-та рота продължава да стреля, като го кара  да се откаже от настъплението си и го отхвърля на изходните му позиции. 
     Боят продължава около пет часа. Към 10:00 ч. огънят на противника стихва. 4-та рота е изтеглена в резерв със задача да охранява левия фланг на 2-ра пехотна дружина. 
     На 08.03. в 02:00 ч. през нощта немците предприемат втора атака с още по-многобройни части, но са върнати на началните си позиции от огъня на 1-ва и 2-ра дружини.
    09.03. преминава в затишие, но откъм Надбайом и Яко се чува шум от двигатели. Към 16:00 ч. съветската авиация бомбардира противника и унищожава гара Яко. Два часа по-късно, към 18:00 ч. немски самолети бомбардират позициите на полка. 
     На 10.03. започват да падат противникови снаряди. Постепенно огънят на артилерията и минохвъргачките се засилва и към 12:00 ч. достига своята най-голяма мощ. Извършва се огневи налет, който приключва в 12:30 ч. 3-то гаубично отделение от 31-ви полк започва престрелка с вражеската артилерия. В 12:40 ч. започва ново голямо настъпление на многоброен противник,  който се опитва да обхване десния фланг на 2-ра дружина през стика между нея и 3-та пехотна дружина. 
     Основните германски сили настъпват срещу 2-ра дружина. Посрещнати от силен и точен огън обаче, те понасят големи загуби. Приближавайки до първия окоп, те са посрещнати от още по-силен огън, а когато над тях започват да летят и ръчни бомби, отново са принудени да се върнат на изходната си позиция. 
     Заедно с това немците настъпват и срещу 3-та дружина, като се опитват да прекъснат пътя Чекел - Кишбайом, за да излязат в тил на главните сили на полка. Тук се намира 8-ма пехотна рота, командвана от поручик Коста Костов, която трябва да отблъсне атаката. Немците се надяват, че позицията е обезвредена от артилерията им. Настъпват бавно и достигат на около 150 - 200 м. от окопите, когато поручик Костов се изправя, а заедно с него ефрейтор Друми Иванов и редник Апостол Гергов, а след това и целият първи взвод. Ротата се понася напред с натъкнати ножове и вик "Ура!". Настъпва объркване, огънят на германците е безреден. Ротата е  на около сто крачки пред тях, но те се обръщат и започват да бягат. 8-ма рота спира преследването и открива смъртоносен огън . 
     Противникът, обхващащ десния фланг, продължава да настъпва и да прониква в тила на дружината, но е контраатакуван и отблъснат на изходната си позиция. 
     Около 14:00 ч. в атаката срещу полка се включват 27 танка и 11 самоходни коли - танкети, които концентрират огъня си срещу 3-та дружина.* Танковете преминават през 1-ва и 2-ра дружини и започват да унищожават картечните гнезда на трета дружина. След тях настъпват и пехотинци, които се развръщат в колонки. За щастие обаче, танковете спират пред дружината на северния бряг на рекичката Чекли Кежели в тресавище, с което стават мишена за артилерията и противотанковите оръдия.* 8-ма и 9-та пехотни роти хвърлят танкови юмруци и подпалват два танка. Немските пехотинци започват да бягат назад. С вик "Ура!"  двете роти се впускат след тях "на нож". Немските части и танкове се оттеглят. Скоро и танковете пред 1-ва и 2-ра дружини се изтеглят. В 14:30 ч. започва третата атака на хитлеристите, в която участва и  71-ва SS дивизия с 22 танка и самоходни оръдия.** Дивизията се насочва главно към 1-ва и 2-ра дружини. Целта е да се унищожи полковата отбрана, да се завладеят Кадаркут и Сигетвар и да се излезе около Печ, в тила на І-ва българска армия. 
     Отново тръгват танкове към 1-ва и 2-ра дружина, стрелящи по огневите им точки. Зад тях се движат щурмоваци. Наоколо ври от взривовете. Бронеизтребителната рота започва обстрел, но 37  мм снаряди не могат да пробият броните на танковете, които бавно приближават позициите на полка . Започва тежък бой. Пехотата на противника е пометена от огъня на силистренци, но срещу танковете те са безсилни. В ротите има по една танкова мина, две бензинови бутилки и връзка ръчни бомби.** Бронеизтребителният взвод на подпоручик Трифон Трифонов открива огън по самоходно оръдие, нанасящо големи загуби на взвода. Повечето бойци са мъртви или ранени. Трифонов успява да го унищожи, но един от танковете се насочва към неговото оръдие. Започва тежка борба. Подпоручик Трифонов стреля докрай, но намира смъртта си под веригите му.  
     Към 16:00 ч 1-ва пехотна рота е обхваната отляво от танковете на противника. Пада убит един от взводните командири. Неговото място е заето от фелдфебел-школник Ангелов, който насърчава бойците и премества на по-добри позиции двете тежки картечници. Те обаче са унищожени, когато се сключва пръстена около 1-ва дружина. Пред школника Ангелов попада лека картечница, с която открива огън по немските пехотинци, но пада убит. Когато към 16:00 ч. танковете стигат в тила на 1-ва дружина чак до Кишбайом и обхващат левия фланг на 1-ва рота, командирът майор Сарачев решава да изтегли  дружината на по-задна позиция, за да ограничи настъплението и пробива на немците. За целта той оставя 3-та рота за прикритие и с бой започва оттеглянето си. 
     1-ва рота започва да се изтегля в боен ред, прикрита от шест бойци начело с подофицера Георгиев и помощник-командира на ротата Дяков, който след това преминава през бойния ред на немците до деснофланговата съветска рота, за да извести за оттеглянето на дружината. Успешно се оттегля и 2-ра рота, а 3-та рота се отбранява упорито, въпреки напора на немците. Пада убит командирът й поручик Василев. Замества го помощник-командирът Вичев. След изтеглянето на дружината, ротата също започва да отстъпва. 
     Пред 2-ра дружина боят продължава. След изтеглянето на 1-ва дружина натискът към нея се увеличава. Бойците са безсилни пред танковата атака. В този момент помощник-командирът Марин Петров се хвърля с картечен пистолет напред и увлича след себе си войниците, които заобикалят танковете и разбиват немската пехота. 
     В същото време танковете косят оръдията и картечниците на дружината. Положението става критично. Повечето от командния състав е унищожен, боеприпасите са към края си. Няма връзка с полковия щаб. Командирът майор Михайлов обхожда  ротите, окуражава ги, успокоява ги, че ще дойде помощ, но полкът няма резерви. Кръгът около дружината се стеснява, ситуацията става все по-критична. На войник остават по около 10 патрона. Майор Михайлов решава да се изтегли през блато, през което танковете не могат да минат, като за прикритие остава 4-та пехотна рота. 
     Около 16:40 ч. дружината пробива кръга с 5-та и 6-та роти и се изтегля на по-задна позиция. Прикриващата 4-та рота едва удържа натиска на противника. С нея остават помощник-командирът на дружината Марин Петров и командирът Евгени Михайлов, но когато последният се изправя над окопа да окуражи бойците си е прострелян и малко след това умира. Скоро след дружината се изтегля и 4-та рота. 
     На по-задни позиции са останали само части от левия край на отбраната. С помощта на щабната рота и две роти от 32-ри полк тя е заздравена. 3-та дружина завива с левия си фланг, а десният остава на мястото си. Настъплението е спряно. 
     Така на 10.03.1945 г. 31-ви Силистренски пехотен полк удържа победа над многоброен противник с цената на свидни жертви: убити 6 офицери, 13 подофицери, 56 войници и ранени 10 офицери, 23 подофицери и 163 войници. Немците са със 700 убити и 1500 ранени. Полкът се укрепява на заетата линия Чекел - Кишбайом. 

                                                                                                          / следва продължение /


*  Спомени на подполковник Симеон Драганов - командир на 3-та пехотна дружина - ОДА Силистра
** "Силистренци в Отечествената война 1944 - 1945 г." Никола Ботев

Коментари

  1. Десета част от историята на славния полк. Благодаря на всички, които дотук проявиха интерес към този блог. Ще се радвам да прочета коментарите ви

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Пътуването до Гърция с автомобил - какво трябва да знам?

Пътуване до Охрид

Хърватска - приключение на колела