31 - ви Силистренски пехотен полк - продължение 3

     В 02:30 ч. на 08.10. полковник Векиларчев дава предупредителна заповед до поделенията на полка. 
     В 05:30 ч. като разузнавателна част излиза 1-ва пехотна рота усилена с тежкокартечен взвод, минохвъргачен взвод, преносима радиостанция и двама конни куриери. Тя има за задача да настъпи към Липовица, да разузнае района около селото и гребените западно от него и веднага да съобщава за противник. *
     Час и половина по-късно в 07:00 ч. тръгва и авангардът на полка - 1-ва дружина подкрепена от полковата минохвъргачна рота, една товарна батарея от 4/12 артилерийско отделение, полковия пионерно-химически взвод, един бронеизтребителен взвод и радиостанция начело с подполковник Карамаждраков. Задачата е да се мине по пътя на разузнавателната рота, да се охраняват основните сили и да се осигури крайния район за полка. *
     В 08:00 ч. основните части на полка с полковник Векиларчев настъпват в следния ред: щабът на полка, свързочната рота, една товарна батарея, 2-ра пехотна дружина, полковата бронеизтребителна рота, 3-та пехотна дружина, бойният обоз и полковата лечебница. * В тила се намира полицейския взвод на полка. Настроението на войниците е приповдигнато.
     Към 10:00 ч. командирът на 1-ва рота докладва, че е достигнал височините в западния край на  Липовица, без да срещне противник. Малко след това обаче прикритите немци откриват картечен огън. Пет минути по-късно, в 10:05 ч. новото донесение гласи: "Разузнавателният патрул бе обстрелян с картечен и минохвъргачен огън от противник, подхождащ към западната окрайнина на с. Липовица откъм гр. Лесковац." * По същото време в същия район, челната стража - 2-ра пехотна рота, командвана от поручик Купенов, започва бой с противника. 
     Поради промяната на обстановката на 1-ва рота е заповядано да се укрепи на достигнатата линия. На батареята от предната охрана, заела позиция на гребена Мучи баба е поставена задача да подкрепи разузнавачите и челната стража, а 1-ва пехотна дружина да ускори движението си и да заеме хребета на 500 м източно от Липовица. 
     Боят става все по-ожесточен. Разузнавателната рота и челната стража не удържат натиска на превъзхождащия ги противник и се оттеглят в селото. Включва се и товарната батарея, която открива огън по тежките картечници на немците, обстрелващи бойния ред от източният край на Липовица. Противникът е удържан. 
     Около 12:30 ч. пристигат основните сили на полка. Командирът Векиларчев заповядва на артилерийското отделение да излезе веднага на позиция, да обстреля противника и да се подготви да поддържа атаката на полка. Полковникът решава да атакува противника, да го обкръжи и разгроми в района на Липница. 
     "По фронта трябва да атакува 1-ва пехотна дружина, 2-ра дружина да настъпи на север от 1-ва дружина в посока кота 669 и да обхване селото от север; 3-та дружина да настъпи към кота 625 и да атакува от юг... "* са разпорежданията на щаба. В резерв остава 7-ма пехотна рота. 
      Към 13:00 ч напорът на немците се усилва. В 1-ва рота започват колебания и отделни бойци започват да се изтеглят. Като вижда положението, в което се намират ротите в селото, подпоручик Иванчев, командир на 3-та рота повежда в атака своите бойци и връща част от оттеглящите се войници от 1-ва рота. Ротата успява да отхвърли  противника от крайните къщи на селото, но загубва своя командир . 
     Подкрепени от огъня на товарната батарея 1-ва и 3-та рота се оттеглят на гребена източно от селото, а 2-ра рота в най-северната му част, където се укрепват и задържат настъплението на немците, като ги принуждават да се окопаят на достигнатата линия. 
     Това дава възможност за развръщане на главните сили на полка. Противникът започва обстрел от района на Власотинци, но без особен резултат. 
     През това време 2-ра дружина заема позиция на източния склон на кота 669 и открива огън. Полковата артилерия бие по огневите точки на немците в селото. От наблюдението става ясно, че хитлеристите се подготвят за отбрана с около 4-5 пехотни роти и 10-12 минохвъргачки. *
     Към 14:30 ч. 3-та дружина заема позиция южно от 2-ра дружина. В 15:00 ч. полк. Векиларчев дава заповед до командирите на поделенията: "В 15:25 ч., след 15 мин. огневи налет, полкът ще атакува противника с цел да го обкръжи и унищожи в селото. 1-ва дружина да атакува противника в направление двете червени къщички в с. Липовица; 2-ра дружина да атакува противника от изходна линия кота 669 в направление на гребена Градешница, като обхване противника от север; 3-та дружина да атакува в направление вр. Китка, като обхване противника от юг. Артилерийското отделение да поддържа атаката на полка, като съсредоточи огъня си главно в участъка за настъпление на 1-ва пехотна дружина."*
     В 15:10 ч започва артилерийската подготовка. В нея участват артилерийското отделение и всички минохвъргачни и картечни роти. В 15:25 ч., поддържан от артилерийския огън, 31-ви полк започва атаката си. Скоро преминава дълбокия дол на изток от селото и се качва на хребета също на изток, на който противникът е заел позиции. Избухват тежки боеве. Веригите на полка неумолимо наближават немските позиции. Ротите се подравняват и след сигналните ракети започват настъпление. Противникът не издържа на атаката и отстъпва към вътрешността на селото. Там той успява да се организира и посреща с картечен, минохвъргачен и пушечен огън веригите на полка. Те залягат и започват окопаване. Боят продължава до вечерта. Немците усилват напора си и успяват да изтласкат поделенията на изходната линия за атака. Само части от ротата на поручик Кулеков и подполковник Карамаждраков се задържат в отделна махала на селото. Германците изпълняват задачата си. 
     На 09.10. , когато 31-ви пехотен полк настъпва към селото, там няма никой. По-късно се узнава, че силистренци се сражават срещу части от 7-ма SS дивизия "Принц Ойген", която трябва да се изнесе в района на с. Равна Дубрава. В сраженията при Липовица загиват 27 души, а 47 са ранени. Противникът е с 30 убити и около 80 ранени. *
                                                                                                                   ( следва продължение )

* "Силистренци в Отечествената война 1944 - 1945 г." Никола Ботев

Коментари

Популярни публикации от този блог

Пътуването до Гърция с автомобил - какво трябва да знам?

Пътуване до Охрид

Хърватска - приключение на колела