31- ви Силистренски пехотен полк - продължение 2

     Полкът навлиза в зоната на най-действителния пехотен огън, опасността от забавяне става много голяма. Тогава щурмови групи изпратени през нощта откриват огън по фланговете на немците. Прозвучава сигналът "атака". С викове "ура", "Силистренци" се хвърлят напред и скоро стигат окопите, влизат в тях и започват ръкопашен бой. 
     Противникът не издържа на напора на бойците и започва да отстъпва. Първи достигат върха групите на подпоручик Ганчо Ганчев, фелдфебел Христо Чолаков, подпоручик Страти Илиев и помощник-командира на 1-ва дружина Янаки Георгиев. На върха се появява знаменосецът Цоню Шиндров и развява знамето на полка....
     След превземането на вр. Висока чука 31-ви пехотен полк се подготвя за отбрана срещу предполагаема контраатака. Противникът скоро се съвзема и от кота 670 атакува загубените си позиции подкрепен от минохвъргачен огън. На места немците се вклиняват в защитата на полка, но отново са принудени да се оттеглят, като оставят над 50 убити и много ранени. 
     Пада нощта, полкът занощува в боен ред на позицията. Превземането на върха създава добри условия за настъпление на дивизията, но за съжаление, те не са използвани пълноценно. 32-ри пехотен полк продължава бавно да настъпва към Власотинци, но в източния край на града е спрян от хитлеристката отбрана. 
     46-ти полк след превземането на кота 632 продължава бавно на запад, но и той е спрян от противника заел линията Средор - Църнатово - вр. Брегово Бранище. Всички опити за преодоляване на отбраната са неуспешни и 46 - ти полк се укрепява на тази позиция. 
     19 - ти пехотен полк от 4-та дивизия също не успява да се възползва от победата при вр. Висока чука, кота 670 и се спуска в дола на рекичката при коти 363 и 351.
     Заради изоставането на другите полкове и особено на 19 - ти пехотен полк, силистренци получават заповед да се укрепят на достигнатата линия и да продължат да охраняват десния фланг на 12 - та дивизия, както и да поддържат връзка с 4 - та пехотна дивизия. На тази линия полкът остава до 07.10. включително. 
     Спирането на 12 - та пехотна дивизия дава възможност на немското командване да прегрупира силите си и да подведе свежи подкрепления. 
      От сведения на дивизионния щаб, в полка става известно, че противникът е настъпил на запад в състав около една пехотна дружина и 8 - 10 танка и усилил отбраната си в района на гр. Власотинци.* Друга пехотна дружина с една минохвъргачна рота е укрепила отбраната в района на с. Средор - Църнатово - вр. Брегово Бранище. Целта на немците е да затворят дефилето водещо към Власотинци и Лесковац. 
     При това положение и решението на армейското командване да се започне общо настъпление на 08.10.1944 г., 31-ви пехотен полк е усилен с 4 - то товарно артилерийско отделение и получава заповед да настъпи на запад и да атакува противника, да овладее линията : вр. Чардак - с. Горна Слатина - с. Долна Слатина, за да осигури десния фланг и да помага на настъпващите други части на дивизията. Полкът трябва да остави усилена пехотна рота около вр. Брайковец за охрана на левия фланг на 4 - та пехотна дивизия до завземането на Равна Дубрава от последната.*
     32 - ри и 46 - ти пехотни полкове трябва да продължат настъплението си съответно към Власотинци и Средор.
     31 - ви полк трябва да премине през Бабичка планина през силнопресечена местност без пътища. Задачата му налага настъпление на запад, да бие противника, да се изнесе в района на  вр. Чардак - с. Горна Слатина - с. Долна Слатина, за да охранява десния фланг на дивизията.* Районът е с първенствуващо положение над долината на р. Морава и над Власотинското и Лесковацкото поле. 
     За противника липсват достоверни сведения. Предполага се, че след укрепването на отбраната при Власотинци и Средор и забелязаното придвижване на противникови части около Лесковац и по посока Лесковац - Долна Слатина, немците ще подкрепят с нови части района на Липовица - вр. Мрамор - вр. Църквица, който прегражда пътищата към Власотинци и Равна Дубрава, водещи към р. Морава. 
     Командирът полк. Векиларчев взема решение полкът да настъпи с главните сили в 08:00 часа по пътя вр. Бунова глава - с. Липовица - вр. Мрамор - с. Горна Слатина, да бие противника, където го срещне и да овладее района на вр. Чардак и селата Горна и Долна Слатина. *
                                                                                                                 ( следва продължение )

* "Силистренци в Отечествената война 1944 - 1945 г." - Никола Ботев

Коментари

Популярни публикации от този блог

Пътуването до Гърция с автомобил - какво трябва да знам?

Пътуване до Охрид

Хърватска - приключение на колела