31 - ви Силистренски пехотен полк - продължение

     На 14.09.1944 г. в изпълнение на заповед № І-56/534, 31-ви Силистренски пехотен полк започва изнасяне в района на гара "Драгоман", определена за съсредоточаване на дивизията.  Изнасянето става в четири ешелона: "І ешелон се натовари от гара "Елхово" на 15.09. в 21:05 часа и напусна гарата. ІІ и ІІІ ешелон по същото време, съответно на 16 и 17.09 се натовариха от гара "Елхово". ІV ешелон в 00:00 часа на 19.09. се натовари от гара Любимец . "*
     Един след друг пристигат ешелоните на гара "Драгоман" - продължава съсредоточаването на дивизията. Получена е заповед за изнасяне на полка и застануване в района на Цариброд. На 21.09. в Цариброд пристига и ІV-ти ешелон с І-ва дружина и полковата минохвъргачна рота. Същия ден полкът е окончателно съсредоточен и готов за бойни действия в състав : хора - 2307; коне - 738; минохвъргачки - 27; гранатохвъргачки 56мм - 6; бронеизтребителни оръдия 37 мм - 6; тежки картечници - 36; леки картечници - 90; картечни пистолети - 105; пушки и карабини - 1718. **
     На 29.09.1944 г. "Силистренци" започват своя боен път като авангард на 12-та пехотна дивизия с направление : Мезграя - Равна Дубрава - Ниш. Срещу тях са частите на армейската група "Фелбер", 7-ма SS планинска дивизия "Принц Ойген", Нишкото бойно училище и други формирования. 
      Центърът на войната се измества в Централна Европа. Немските армии вече не напредват по фронтовете, а през Югославия минава пътят, по който се изтеглят германските части от Гърция, за да се съсредоточат на континента и да се подготвят за отбрана. За целта се използва жп линията Солун-Скопие-Прищина-Сараево-Загреб-Любляна. Немското командване струпва силни групировки там, които да  осигурят изтеглянето .
     Районът на Власотинци се отбранява от усилена пехотна дружина с артилерия, районът на с. Модра стена, с. Мезграя, вр. Висока чука от две дружини, две батареи и минохвъргачни роти.*** Тези сили подпомогнати от планинския релеф са достатъчни да спрат настъплението към Ниш и Лесковац. Между Лесковац и Пирот се простират южните разклонения на Сува планина, Бабична гора и Крушевица планина със силно пресечени, гористи склонове, без пътища.*** Там немците изграждат позиции с модерни инженерни съоръжения, окопи, блиндажи, картечни гнезда и други. 
     Втора армия има за задача да настъпи в полосата с граници: на север Белоградчик-Княжевац, от юг Брезник и Сурдулица, да обхване противника от север към Ниш и от юг към Мезграя-Ниш, да го унищожи и да овладее района на Ниш. Главният удар трябва да нанесат 4-та и 12-та пехотни дивизии и танковата бригада в направление Пирот-Власотинци-Лесковац и Пирот-Равна Дубрава. За да се използва единствения път през Бабушница, Модра стена, Власотинци се налага преди общото настъпление да се унищожат позициите на вр. Висока чука и кота 668.***
     12-та дивизия се изнася в района на вр. Йезеро-Комарище-Алексина махала. Налагат се бързи, стремителни действия в лишена от пътища местност. 31-ви пехотен полк трябва да мине по най-високите и труднодостъпни склонове на Бабична гора и Крушовица планина. Движението е много трудно, допълнително усложнено и от есенния дъжд. 
     На 01.10. полкът получава заповед от дивизионното командване за атака на вр. Висока чука, да унищожи противниковите позиции и да овладее билото на Крушевица планина, за да се подпомогне атаката на съседните 32-ри и 46-ти полкове, на юг да охранява десния фланг  и да поддържа връзка с 4-та пехотна дивизия на север. 
     Връх Висока чука е стратегически важен възел, заемащ първенствуващо положение в околността и преграждащ пътя за настъпление към Власотинци по шосе . Затова хитлеристкото командване разполага там най-боеспособните си части - две пехотни дружини, две батареи и две минохвъргачни роти.*** Върхът е обрасъл с ниска гора, която позволява на германците да маскират съоръженията си за отбрана и прегрупиране. 
     Това налага внимателно разузнаване. Командирът на полка Векиларчев избира 5-та пехотна рота за изпълнение на задачата: да се разузнае инженерната организация и групировката на противниковата отбрана. Това ще позволи да се вземе вярното решение за атаката на полка. 
     Сутринта на 01.10 взводът на подпоручик Страти Илиев излиза напред от ротата на разузнаване. Към 10:00 часа 5-та рота настъпва по билото на Крушовица планина към Кота 668, северно от която се намира върхът. Немците усещат разузнавачите и откриват огън по тях, но настъплението продължава. Когато ротата е на около 600 м. от позицията, в обстрела й се включват и минохвъргачки. 
     "...Наоколо засвистяха мини. Една падна до мене и Страти. Удари ме в крака. Трима немци се насочиха към нас. Грабнах автомата си и изпразних цял пълнител в тях. Видях как двамата се строполиха, а третият се хвана за корема и започна бавно да се свлича......."**
     В боя се включват картечници и други оръжия. По-нататъшното настъпление е невъзможно и ротата остава да нощува на линията, достигната до този момент. 
     На 02.10. пристига заповед за атака на вр. Висока чука. Командването определя 2-ра пехотна  дружина, подсилена с пионерно-химически и минохвъргачен взводове, за изпълнение на целта. Задачата е  дружината да настъпи по пътя на 5-та рота, да атакува върха, да разкрие групировката и огневата система на противника и до вечерта да овладее линията Мезграя - вр. Висока чука - кота 671 - вр. Грохот, която да бъде изходна за атаката на дивизията планирана за 03.10.
     Втора дружина настига 5-та рота и двете заедно продължават настъплението. Но скоро немците откриват артилерийски и минохвъргачен огън срещу веригите на "Силистренци". Въпреки това дружината продължава настъплението си. От нея зависи успехът на цялостната атака на 12-та дивизия. Не след дълго германците започват да стрелят с тежки картечници, пушки, автомати, леки картечници. Прикрита от минохвъргачния огън и пехотните си оръжия, дружината напредва, но когато достига кота 668, огънят на противника достига най-голямата си сила. Настъплението става невъзможно, дружината се окопава и остава на позиция до сутринта. 
      Към 10:30 ч. на следващия ден започва артилерийската подготовка и продължава един час. В 11:30 часа е даден сигнал за настъпление. 
     "...Залегналите роти се вдигнаха от местата си и се понесоха стремително срещу противниковата позиция. Планинското било се покри с прибягващи една зад друга вериги от хора - смели, въодушевени, решени да победят".*** Противникът открива огън с всичките си оръжия. На десният фланг настъпва 2-ра дружина. Фланкиращите противникови картечници са унищожени и дружината понася значително по-малки загуби. "...Огнен дъжд засипваше веригите на силистренци. Минутите ставаха все по-мъчителни, но същевременно и по-героични".***
                                                                                                                     ( следва продължение )

*  "Втора фаза на Отечествената война" - спомен от Никола Сарачев за бойните действия при р. Драва. ОДА, опис 1, арх. № 41
** "Железният полк" - Красимира Орлоева
*** "Силистренци в Отечествената война 1944 - 1945 г." - Никола Ботев

Коментари

Популярни публикации от този блог

Пътуването до Гърция с автомобил - какво трябва да знам?

Пътуване до Охрид

Хърватска - приключение на колела